BRIGA NJEGA ZA KOŠARKU: Jordan je u Hrvatsku došao da se odmori i uživa u njezinim prirodnim ljepotama

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U našoj opsesivnoj želji da sve znamo, a uvjeravamo se da nam baš ništa nije nepoznato izlet najboljeg košarkaša u povijesti, Michaela Jordana odmah smo povezali s košarkom. Posve netočno.

Ta, došao je Michael Jordan mega-jahtom do Splita da se javi Toni Kukoču, Dino Rađa priča da mu se Jordan nije ni javio. Pa se Jordan doteglio do Šibenika a mi smo odmah primijetili da nije otišao do spomenika Draženu Petrovića

Zar smo doista mislili da se Jordan obreo u Jadranskom moru i sidrio po hrvatskim gradovima da bi evocirao svoje košarkaške uspomene, ili da bi nas podsjetio kako smo nekad bili košarkaški bitni?

Dobro, a zašto se onda Jordan smucao tu kod nas? Odgovor je jednostavan, a nema veze s košarkom. I ne smijemo biti ljuti zbog toga.

Jadransko more, taj divan prirodni arhipelag već je dugo meta svjetskog jet-seta u ljetnim danima. Naše je more prirodni sjeverni zaljev Mediterana, nalazi se u srcu Europe, pozicija je kao stvorena za brz, kvalitetan i očima ugodan odmor.



To je Jordan odavno znao, možda i od našeg Tonija Kukoča, možda i od nekog drugog. Pritom je znao da svjetska elita voli Jadran, pa što ga i on ne bi vidio. Dakako, Hrvatska i od same pojave Jordana u svom moru ima nevjerojatne marketinške koristi, ali opet ponavljamo njegov pohod po plićacima Splita i Šibenika nema veze s košarkom.

Ako se kod Skradina sidri Bill Gates, ako oko Kornata plovi Roman Abramovič, ako se po Stradunu Dubrovnika šeće Harrisson Ford – onda to nešto govori. O prirodnim ljepotama koje smo naslijedili i koje bi morali čuvati poput očiju.

Bill Gates doslovce svako malo dolazi u Hrvatsku, njegova opsesija je Nacionalni park Krka…

!Nema ljepšeg mjesta za ljetovanje od Skradina”, priča reporterima.

On je u Hrvatsku došao zbog odmora, a ne zbog posla. Kao i Jordan koji nije navratio do nas zbog košarke. Već zbog ljepota, doslovce da odmori oči. I moramo biti ponosni zbog toga.

Dolazi nam svake godine, sam priznaje da uživa. Evo ga i ove godine tu. Roman Abramovič je ove godine došao na Mljet s dvije jahte. Manju ‘Halo’ je usidrio u mjestu Polače, a veću jahtu ‘Eclipse’ u Pomeni.

I nije tu ni zbog posla, niti zbog nogometa. A došao je s jahtom koja je u top tri na svijetu. Eclipse’ je druga najveća jahta na svijetu, nakon ‘Azzama’ u vlasništvu predsjednika UAE Kalife bin Zajed Al Nahjana. Izgrađena je 2009. godine u njemačkom brodogradilištu Blohm+Voss i vrijedna je oko 1,2 milijarde dolara. Sama izgradnja jahte koštala je 340 milijuna eura.

Abramovič je uistinu čest gost u Hrvatskoj i Dubrovniku, kojega posjećuje u pravilu krajem kolovoza ili početkom rujna. Čak je i prošle godine uživao u šetnji pustim Dubrovnikom, kojeg je pandemija koronavirusa u turističkom smislu jako pogodila.

I gle, lani je na Mljetu ljetovao i proslavljeni talijanski trener Carlo Ancelotti, koji je, nije slučajno, bio trener Chelseaja u eri Romana Abramoviča.

Svjetska elita, ruku na srce, obožava Jadran. Prije nekoliko dana nakon što je viđena u Dubrovniku, luksuzna stometarska jahta Aviva danas je uplovila u Zadar. Njezin vlasnik je 83-godišnji Joe Lewis, investitor i jedan od vlasnika nogometnog kluba Tottenham Hotspur, težak gotovo 5 milijardi dolara. Lewis na toj jahti radi i živi. Njegova jahta vrijedi 113 milijuna funti, a osim zatvorenog teniskog terena, također ima kupalište koje se otvara prema moru, a na njoj se može luksuzno smjestiti do 16 gostiju te čak 25 članova posade.
Ni on tu nije zbog posla, nego zbog odmora i ljepote. I sam veli da će doći – iznova.
Nadamo se, eto, da će i Jordan postati naš čest gost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI