ANTE KOSTELIĆ NAM SE JAVIO: ‘Zaboravio sam reći, Filip Zubčić ima vrhunskog trenera već 12 godina’!

Dugo smo jučer razgovarali s trenerom svih trenera, skijaškim naravno, Antom Kostelićem nakon srebrne medalje Filipa Zubčića u paralelnom slalomu na svjetskoj smotri u talijanskoj Cortini di Ampezzo.

Dobro upućen Ante nam je nahvalio Filipa, njegovu predanost, usredotočenost, napose snagu i tehniku, kao i silan entuzijazam. No, nešto je očito zaboravio. Pa nam se javio i danas. Vidno uznemiren…

“Nešto sam zaboravio, jako je važno, a možda i najvažnije. Nisam to namjerno učinio,  brzo sam, prebrzo mislio.  Nisam apostrofirao njegovog trenera. Ali, ovako moram reći, Filip je u 28. godini i to je napon snage. Da sad nije ostvario dobre rezultate nikad ih ne bi ostvario. To je prvo. Drugo, ja sam s njime radio na početku njegove karijere, više kao neki savjetnik ili pomoć, ali sam odmah vidio kapacitet. Realno, da ne vidim kapacitet ne bi ni radio s njime. Nevjerojatno je koliko je taj momak bio uporan i ustrajan i sve ovo što mu se događa je zaslužio. Skijanje je takav sport da nema ni najmanje muljaže, sve je podložno mjeri, sekunda, desetinka, stotinka sekunde. Nema tu ako te krene. Ili jesi ili nisi. On definitivno je!  Ipak, za njegov uspjeh najviše zasluge snosi njegov trener, kažem vam da je divno vidjeti takvu simbiozu trenera i sportaša kao što je to  u slučaju Filipa Zubčića. Da, zovem vas samo da kažem da je njegov trener Marko Šuman vrhunski stručnjak i pedagog i da je on stvorio ovakvog  Filipa Zubčića. Uostalom, kakav bi ja to bio trener kada ne bi vidio   domete drugih trenera. A domet i učinak Marka Šumana je velik”!

Potom se Ante Kostelić potrudio objasniti kako vidi suradnju Šumana i Zubčića…

„Ja znam Filipa od njegovih početaka. Slobodan sam reći sljedeće. Nema tu nekakve visoke filozofije,  za uspjeh uz samog sportaša uvijek je najzaslužniji njegov trener. A kod Filipa Zubčića postoji jedna krasna stvar. On 12 zadnjih godina nije mijenjao trenera. To je nevjerojatna privilegija raditi uvijek s istim trenerom, biti zadovoljan s njime, dogovarati se, znati se u dušu. Da, Marko Šuman, Filipov trener je osoba koja je s Filipom napravila nevjerojatno mnogo. Prvo, dobar je trener, drugo, onima sjajan odnos sa svojim pulenom i treće – nisu skloni improvizaciji. Sve se zna, i sada i unaprijed. To mi se dopada. Šuman je Zubčiću bio sve, i trener, i serviser, kao i kondicijski stručnjak. Svestranost trenera tu je odigrala isto važnu ulogu”.



Inače, Marko Šuman došao je u Zagreb iz Sarajeva, upravo na preporuku Ante Kostelića…

„Dobro, ja sam imao utjecaje na sve trenere, pa i kad sam na počecima karijere radio s Filipom. Ali, nisam zaista u toj priči bitan ja nego Marko Šuman. I zato sam vas zvao da se to ne zaboravi.  Ovo je silan uspjeh Marka Šumana,  bilo bi mi neugodno da ovo nisam posebni istakao”!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI