Objašnjenje zašto je veliki Kobe Bryant nosio dva broja u karijeri!

Instagram

Mark Cuban, vlasnik Dallas Mavericksa, pokrenuo je inicijativu da sve NBA momčadi stave izvan upotrebe oba broja koja je igrajući za Lakerse koristio tragično preminuli Kobe Bryant.

To nas je navelo na ideju da objasnimo zašto je taj veliki košarkaš uopće koristio dva različita broja, što je prilično neobično za jednog košarkaša, posebno takvog rezultatskog i marketinškog dosega kao on.

Kobe Bryant prvi je igrač u povijesti NBA lige čiji je klub umirovio dva njegova broja – Lakersi su to napravili 2017. godine. Kobe je tragično poginuo u helikopterskoj nesreći u nedjelju navečer, 20 sezona je proveo igrajući za zlatno-ljubičaste iz Los Angelesa, a zauvijek će biti pamćen po brojevima 8 i 24 koje je nosio na leđima, prenosi Sportklub.

A zašto je koristio dva broja i zašto baš te?

Kada je stigao u ligu, prvi broj (24) kojeg je nosio u srednjoj školi Lower Meriont bio je već zauzet od strane Georgea McClouda. Drugi broj kojeg je nosio za vrijeme školskih dana, br. 33, bio je zauzet ‘za vjeke vjekova’ – Lakersi su ga do kraja vremena stavili izvan upotrebe jer to je broj kojeg je nosio veliki Kareem Abdul-Jabbar.



Baxter Holmes s ESPN-a objasnio je kako je Kobe Bryant nakon toga odlučio na leđima nositi broj 8 zato što je to bio broj koji je dobiven zbrajanjem broja kojeg je nosio nastupajući u Adidasovom ABCD kampu – 143! Osim toga, za vrijeme života u Italiji nastupao je za neke kadetske momčadi i pritom na leđima nosio osmicu…

S tim brojem postao je superstar. Noseći ga, ubacio je ukupno 16.777 poena, osvojio tri NBA prstena i izborio osam All Star nastupa.

Međutim, 2003. godina bila je teška za Kobea. Tada je optužen za silovanje i na koncu uhićen. Slučaj je na kraju odbačen, sama tužiteljica je odustala, a pod tajnim uvjetima kasnije je postigla nagodbu s Bryantom.

Problemi za Kobeja nisu stali – 2004. Lakerse je napustio Shaquille O’Neal, otišao je u Miami zbog učestalih razmirica s upravo Bryantom. Međutim, bez Shaqa ispod obruča, Lakersi su imali velikih problema ponoviti isti uspjeh kao s njime u postavi.

Suočen s prvom ozbiljnom krizom u karijeri, Kobe je prije sezone 2006/2007. odlučio zamijeniti broj na dresu!
Tada je počeo nositi broj 24. Više nije bio zauzet.

– Bio je to potpuno nov početak za mene. U njemu, odlučio sam se fokusirati na broj koji mi je mnogo značio.

U novom dresu, Bryant je ubacio 16.866 poena, dakle 89 više nego u prijašnjem. Osvojio je još dva naslova i sudjelovao na dodatnih 10 All Starova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI