ZLOGLASNI NACISTIČKI MINISTAR PROSVJETE I PROMIDŽBE: Bio je iznimno vješt u korištenju radija i filma u propagandne svrhe

Foto: Wikipedia

Jedan od najbližih Hitlerovih suradnika, Joseph Goebbels, zloglasni nacistički ministar prosvjete i promidžbe, rodio se 29. listopada 1897. godine.

Kao Hitlerov ministar već je na početku svog mandata organizirao javna spaljivanja knjiga.

Hitlerov “krvnik u rukavicama” bio je među prvima koji su marketinške strategije uveli u sferu politike. Zadobio je punu kontrolu tiska, oblikujući javne predodžbe u skladu s nacističkom ideologijom. Uz to, bio je iznimno vješt u korištenju tada novih medija, radija i filma, u propagandne svrhe.


Neki psiholozi smatraju da je ovaj beskrupulozan, ambiciozan i inteligentan čovjek bio patološki narcisoidan. Gledano iz tog kuta, mnoge njegove postupke moguće je objasniti kao kompenzaciju za neuglednu vanjštinu koju mu je podarila majčica priroda: visok tek 165 centimetara i šepav, tamnih očiju i kose, nije se uklapao u viziju arijevskog Übermenscha.

Gonjen željom za dokazivanjem, uspio je doktorirati filozofiju na Sveučilištu u Heidelbergu, a u ergeli ljubavnica naročito su se isticale stasite plavojke. I odabir životne partnerice bio je motiviran željom za dokazivanjem. Prije nego što je rekla “da” Goebbelsu, Magda Ritschel bila je u braku s Güntherom Quandtom, jednim od najbogatijih ljudi u zemlji.Magda, aktivna članica nacističke stranke, u Ministarstvu narodnog prosvjećivanja i propagande zaposlila se preko obiteljskih veza. Isprva je bila tajnica Goebbelsova zamjenika, da bi s vremenom počela sređivati dokumente samog ministra Goebbelsa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI