Zanimljivi detalji o savezničkoj konferenciji u Potsdamu (1945.)

Od trojice velikih vođa savezničkih sila u Drugom svjetskom ratu (Churchill, Roosevelt, Staljin), na završetku konferencije u Potsdamu bio je prisutan samo Staljin.

Dana 2. kolovoza 1945. godine  Saveznička konferencija u Potsdamu, na kojoj su donijete važne odluke o sudbini poslijeratnog svijeta, završila je. Naime, Drugi svjetski rat u Europi završio je samo nekoliko mjeseci ranije, a u Aziji je još uvijek trajao. (nuklearna bomba bačena je na Hirošimu samo četiri dana nakon završetka Potsdamske konferencije). Završetku konferencije u Potsdamu nisu prisustvovali ni Franklin Delano Roosevelt ni Winston Churchill, premda su vodili svoje države do pobjede u Drugom svjetskom ratu. Naime, Roosevelt je preminuo u travnju iste godine, manje od mjesec dana prije njemačke predaje, a Winston Churchill izgubio je izbore upravo u razdoblju održavanja konferencije, tako da ga je tijekom nje zamijenio novi britanski premijer Clement Attlee (vođa laburista). SAD je u Potsdamu predstavljao Harry S. Truman, koji je kao Rooseveltov potpredsjednik naslijedio pokojnika na predsjedničkoj poziciji.

Od trojice velikih vođa savezničkih sila u Drugom svjetskom ratu (Churchill, Roosevelt, Staljin), na završetku konferencije u Potsdamu bio je, dakle, prisutan samo Staljin. Zanimljivo je da je konferencija održana u dvorcu Cecilienhof kod Potsdama, oko 23 kilometra od središta Berlina. U tom je dvorcu do 1945. godine stanovao njemački krunski princ (prijestolonasljednik) Wilhelm, sin posljednjeg njemačkog cara Vilima II. iz dinastije Hohenzollern. Pri kraju rata sovjetske su snage zauzele dvorac, tako da je u trenutku održavanja konferencije on bio na sovjetskom teritoriju. Inače, taj je dvorac imao navodno čak 176 prostorija, a ime je dobio po Ceciliji, supruzi spomenutog krunskog princa Wilhelma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI