VLADKO MAČEK NEUPITNI VOĐA HRVATA: Podsjetimo se kojim je sve potezima doprinio hrvatskim prostorima

Vođa Hrvatske seljačke stranke nakon ubojstva Stjepana Radića postao je Vladko Maček rođen 20. srpnja 1879. na današnji dan.

Vladko Maček je doktorirao pravo u Zagrebu, a potom otvara svoj odvjetnički ured u Svetom Ivanu Zelini.

U tom periodu postaje članom osnovane Hrvatske pučke seljačke stranke te bliskim suradnikom Stjepana Radića. Kao časnik je sudjelovao u prvom svjetskom ratu. Nakon rata se preselio u Zagreb u kojem je uhićen za protudržavne djelatnosti i godinu je dana proveo u zatvoru.


1927. izabran je za predsjednika Oblasne skupštine Zagrebačke oblasti i ubrzo za zastupnika u Narodnoj skupštini. Nakon Radićeve smrti postaje predsjednikom HSS-a i dopredsjednik Seljačko-demokratske koalicije, tu je dužnost obnašao zajedno sa Svetozarom Pribićevićem.

Uvođenjem diktature kralja Aleksandra ima optimistične stavove za hrvatske prostore i za rješavanje hrvatskog pitanja unutar Kraljevine. Tada je rekao:“Kako vidite, lajbek je raskopčan. Vidovdanski ustav koji je preko 7 godina tištio hrvatski narod, srušen je. Srušen je ne samo u svijesti naroda nego i faktično rješenjem Nj. Vel. kralja. Posve sam siguran u slogu i zrelost, a prema tome i jakost hrvatskog naroda te s obzirom na veliku mudrost Nj. Vel. kralja, da će nam uspjeti da ostvarimo ideal hrvatskog naroda: da Hrvat bude gospodar u svome domu, u svojoj slobodnoj Hrvatskoj.”

No, shvativši da od toga neće biti ništa okuplja oporbu po hrvatskim prostorima i 1935. postaje vođa Udružene opozicije. Dobiva skoro sve hrvatske glasove i postaje neupitni vođa Hrvata u Kraljevini.

Sličan uspjeh ostvaruje i na izborima 1938. nakon čega knez Pavle Karađorđević (regent Kraljevine nakon ubojstva kralja Aleksandra 1934.) počinje s njim ozbiljne pregovore da se riješi hrvatsko pitanje. Napokon 1939. dolazi do sporazuma s predsjednikom vlade Dragišom Cvetkovićem kojim je uspostavljena Banovina Hrvatska. Pritom su predstavnici HSS-a ušli u vladu, a Maček je postao dopredsjednikom.

Nakon vojnog puča u ožujku 1941. Maček pristaje ući u novu vladu Dušana Simovića (koji se tobože protivio pristupanju Trojnom paktu) s namjerom da osigura opstanak Banovine. Ipak, ubrzo nakon napada Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju stvari se mijenjaju. Kada je vlada odlučila otići u izbjeglištvo, Maček je ostao u zemlji te je svoje mjesto prepustio Juraju Krnjeviću, glavnom tajniku HSS-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI