VELIKE SILE IZDALE ČEHOSLOVAČKU: Njemačka pripojila Sudet, a ubrzo sa svojim saveznicima raskomadala zemlju

Münchenski sporazum kojim je Hitlerovoj Njemačkoj dopušteno pripajanje Sudeta, velikog dijela Čehoslovačke, potpisan je 30. rujna 1938. godine.

Sporazum su potpisale Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, čiji su šefovi vlada doputovali za tu prigodu u München.

Osim Adolfa Hitlera, kao njemačkog kancelara i domaćina, u München su doputovali talijanski diktator Benito Mussolini, francuski premijer Édouard Daladier i britanski premijer Neville Chamberlain.


Iako se radilo o njenoj sudbini Čehoslovačka nije bila pozvana na konferenciju. U Čehoslovačkoj su to shvatili kao izdaju velikih sila koje su Hitleru dopustile njeno komadanje.

Gubitak Sudeta bio je poguban za Čehoslovačku jer su tamo bili smješteni najveći industrijski pogoni kao i najsnažnije utvrde. Njemačka je time bez ispaljenog metka preuzela tvornice prijeko potrebne za jačanje svog ratnog stroja. Češka je uskoro raskomadana i podijeljena između Njemačke, Mađarske i Poljske dok je Slovačka stekla tobožnju nezavisnost, ali je zapravo postala njemačkom marionetom.Facebook Comments

Loading...
DIJELI