Utvrđena nevjerojatna preciznost španjolske karte iz kolonijalnog Meksika

Kad su Španjolci zavladali velikim dijelom Amerike u 16. stoljeću, svoje su karte morali izraditi bez oslanjanja na ikakvu prijašnju tradiciju. Postojalo je više karata koje su prikazivale čitavu istočnu obalu kontinenta, ali su bile neprecizne i nisu vodile računa o skali. Španjolskoj su, međutim, bile potrebne precizne karte kako bi mogla uspješno organizirati administraciju golemih posjeda te riješiti nesuglasice s Portugalom, drugom velikom kolonijalnom silom toga doba.

Zato je u posljednjoj trećini 16. stoljeća kralj Filip II. pokrenuo veliku kampanju za izradu karte čitavog kontinenta uključujući njegovu unutrašnjost. Naložio je da pojedini upravitelji u Americi ispune anketu o lokalnim geografskim obilježjima, prirodnim resursima, trgovini, demografiji i topografiji. Uz svaku je anketu bilo obvezno priložiti kartu. Međutim, gotovo svi upravitelji nisu imali potrebnu vještinu za izradu takvih karata, pa su jedine precizne izradili malobrojni stručnjaci pristigli iz Španjolske.

Među njima bio je Francisco Gali iz Seville, moreplovac i istraživač, inače poznat po istraživanju Pacifičkog sjeverozapada (priobalje današnjih američkih saveznih država Oregon i Washington). Prije toga smjestio se na područje Tlacotalpe u današnjoj meksičkoj saveznoj državi Veracruz. Tamo je na zahtjev lokalnih upravitelja 1580. izradio kartu regije. Suvremeno proučavanje karte ustanovilo je da je gotovo istovjetna sa današnjim satelitskim kartama, što svjedoči o Galijevoj nevjerojatnoj vještini.

 

Piše: Boris BlažinaOriginal možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI