USTAŠE UHITILE ŠEFA HSS-A: Odveli su ga u koncentracijski logor Jasenovac

Predsjednik HSS-a Vladko Maček je nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije odbio s ostatkom vlade otići u emigraciju te se vratio u Zagreb.

Nijemci su mu ponudili da dođe na čelo nove nezavisne hrvatske države koja bi bila pod njihovom zaštitom, ali on je to odbio, jer je bio prozapadno orijentiran te nije vjerovao u Njemačku pobjedu u ratu.

Vlast u Hrvatskoj tada je preuzeo Ante Pavelić sa svojim ustašama. Nakon proglašenja NDH Maček je na radiju pozvao narod da podrži novu vlast i tu prestaje njegovo javno djelovanje.


Nakon toga odbija suradnju i s ustašama i s partizanima, odlučujući se na politiku čekanja savezničke pobjede povukavši se na svoj posjed u Kupincu južno od Zagreba.

Ustaše ga u početku nisu dirale jer su imali krhku vlast, a Maček je bio neupitni vođa hrvatskog naroda. Ipak, nakon saznanja o odlasku dijela vodstva HSS-a u partizani te bojazni da bi Nijemci Mačeka mogli iskoristiti za stvaranje alternativne vlasti, ustaše su ga uhitile 15. listopada 1941. godine i odvele u logor Jasenovac.U koncentracijskom logoru Maček je proveo pet mjeseci, do ožujka 1942. godine, a zatim je bio interniran na svom imanju u Kupincu. Kad su oko Kupinca počele jačati partizanske jedinice, Maček je poslan u Zagreb, gdje je neko vrijeme bio interniran u stanu ustaše Vjekoslava Maksa Luburića. Zatim je vraćen u Kupinac pa ponovo u izolaciju u Zagreb. U Zagrebu je dočekao kraj rata, a u lipnju 1945. godine pred dolazećim partizanskim snagama, kao žestoki antikomunist, odlazi u emigraciju gdje je i umro, piše Povijest.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI