UMRO JE MUČENIČKOM SMRĆU NAKON TEŠKOG ZLOSTAVLJANJA: Danas je najpoznatiji po skrivenom darivanju

Sv. Nikola slavi se 6. prosinca u spomen na sveca koji je u četvrtom stoljeću umro mučeničkom smrću u tamnici nakon teškog zlostavljanja.

Sv. Nikola bio je biskup u gradu Miri, a poznat je kao zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika.

Danas je najpoznatiji po skrivenom darivanju, osobito djece. Ta tradicija vuče korijene iz legende o propalom bogatašu i njegove tri kćeri.


Prema predaji u blizini roditeljske kuće sv. Nikole živio je bogat čovjek koji je izgubivši carsku službu ostao bez cijelog imetka. Imao je tri kćeri koje se nisu mogle udati jer otac nije imao za miraz. Nesretni otac odlučio je zaraditi tako da kćeri osudi na prostituciju. Sv. Nikola je tijekom noći potajno u njihovu kuću stavio tri vrećice zlatnika. To im je omogućilo udaju, a sv. Nikolu se i danas prepoznaje kao darivatelja.

Sveti Nikola se rodio u gradu Patari u Maloj Aziji, na području koje su nekada naseljavali Grci, a koje danas pripada Turskoj. Kao biskup bio je jedan od sudionika znamenitog Prvog nicejskog koncila. Bio je to prvi ekumenski koncil u povijesti, a održan je 325. godine u gradu Niceji. Preminuo je u gradu Miri, gdje je isprva bio i pokopan. Međutim, u 11. stoljeću tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari, gdje se i danas nalaze njegove relikvije u Bazilici sv. Nikole. Danas se njegove posmrtne ostatke štuje u znamenitoj u Bariju. Bari je zbog svečevih posmrtnih ostataka postao hodočasničkim mjestom katolika, pravoslavnih kršćana i protestanata. Taj talijanski grad zbog toga ponekad smatraju i Gradom sv. Nikole.Facebook Comments

Loading...
DIJELI