Umro Gašpar Alapić: Zapovjednik plemićke vojske koja je ugušila Seljačku bunu

Arhiva portala Povijest.hr

Gašpar Alapić, hrvatski plemić i ban, umro je 4. travnja 1584. na svom vlastelinstvu u Vukovini, u turopoljskom kraju, na strateškom mjestu preko kojeg se s juga i jugoistoka moglo pristupati Zagrebu, piše portal Povijest.hr.

Bio je hrvatski vojskovođa koji se u više navrata borio protiv Osmanlija. U vrijeme opsade Sigeta 1566. Nikola Šubić Zrinski imenovao ga je svojim zamjenikom.

Alapić je bio među ratnicima koji su izvršili proboj iz Sigeta, a bio je i jedan od rijetkih preživjelih u tom okršaju, ali je zarobljen. Otkupio ga je Nikolin sin Juraj Zrinski za relativno malu sumu, navodno jer je bio grbav i obučen kao običan vojnik pa Osmanlije nisu shvatili o kome je riječ.

Zapovijedao plemićkoj vojsci

Godine 1573. imenovan je banskim namjesnikom te je na toj funkciji zapovijedao plemićkoj vojsci koja je ugušila poznatu Seljačku bunu porazivši seljačke postrojbe kod Kerestinca, Mokrica i u odlučujučoj bitki kod Stubičkih Toplica. Prema narodnoj predaji Alapić je sa zarobljenim seljacima postupao nemilosrdno.

Umro Isaac Newton: Rad slavnog znanstvenika značajan za razvoj fizike i matematikeGodine 1574. postao je Alapić i hrvatskim banom, pri čemu mu je kolega bio dotadašnji ban i biskup Juraj Drašković, koji je kasnije imenovan i kardinalom.

Alapić je banske službe razriješen 1578. na vlastiti zahtjev (većina hrvatskih banova iz razdoblja najžešćih osmanskih napada pokušavala se riješiti te dužnosti, jer je ona predstavljala veći trošak nego korist).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI