UMRO 1921. HRVAT KOJI JE POKRENUO NAFTNU REVOLUCIJU U TEKSASU: Uvršten među 200 najzaslužnijih Amerikanaca

Arhiva portala Povijest.hr

Dana 2. rujna umro je slavni Antun Lučić, koji je danas možda poznatiji u Teksasu nego u svojoj domovini Hrvatskoj. Rođen je u Splitu 1855. godine, a školovao se u znamenitoj Visokoj tehničkoj školi u Grazu, koju je pohađao i Nikola Tesla. Određeno je vrijeme služio u Puli i Rijeci kao časnik austro-ugarske mornarice, piše Povijest.hr.

Antun Lučić odselio se u SAD kad mu je bilo 24 godine. Tamo je ime promijenio u Anthony Francis Lucas (uzeo je srednje ime Francis po ocu Franji). U SAD-u se počeo baviti istraživanjima nafte, pri čemu je razvio neke originalne ideje. Pokušao je tražiti naftu u američkoj saveznoj državi Teksas, gdje do tog vremena nije bilo znatnih naftnih izvora. Bio je uvjeren da će pronaći veliku zalihu nafte na jednom zemljištu koje je kupio. Kad je došao do 275 metara dubine ostao je bez novaca, pa se morao udružiti s drugim ulagačima.

Nastavio je bušenje i došao do dubine od 375 metara, kad se dogodilo čudo. Ujutro u 10.30 sati, 10. siječnja 1901. godine, nafta je silno eruptirala iz Lučićeve bušotine. Gejzir nafte bio je visok oko 50 metara. Taj izvor na brdu Spindletop nazvan je Lucas Gusher i danas je za Teksašane slavan. Davao je nevjerojatnih 16 tisuća tona nafte na dan, po čemu je bio najveći na svijetu. Bio je to prekretni dan za gospodarstvo Teksasa, jer je to bio prvi značajni izvor nafte otkriven u toj državi. U godinu dana broj stanovnika u blizini tog izvora porastao je s 8.000 na 60.000. U blizini se natiskalo čak 600 kompanija za proizvodnju nafte.

Lučić je umro u američkom glavnom gradu Washingtonu u dobi od 65 godina, nakon dugogodišnje karijere predsjedavajućeg Američkog komiteta za naftu i plin. Zanimljivo je da je Splićanin Lučić uvršten među 200 najzaslužnijih Amerikanaca, a Američko društvo naftnih inženjera dodjeljuje priznanje koje se zove Anthony F. Lucas Gold Medal.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI