Ubio američkog predsjednika koji mu je pružio ruku (1901.)

Screenshot

Predsjednika SAD-a Williama McKinleya upucao je Leon Czolgosz, nezaposleni tvornički radnik iz Detroita. Czolgosz je ranije te godine bio na predavanju Emme Goldman, poznate anarhistice, a zatim joj se i privatno obratio da mu preporuči literaturu za čitanje. Izgleda da je Czolgosz postao zaokupljen anarhističkim idejama i odlučio se za atentat na predsjednika, po uzoru na Gaetana Brescija, koji je godinu dana prije ubio talijanskog kralja. Bresci je zapravo bio Amerikanac i možda je također bio povezan s Emmom Goldman.

Czolgosz je 6. rujna 1901. došao na priredbu na kojoj se McKinley rukovao s uzvanicima. Kad mu je predsjednik pružio ruku, pucao je u njega iz revolvera omotanog maramom. Jedan metak je samo okrznuo McKinleya, ali je drugi prošao kroz abdomen i zaustavio se negdje u leđnim mišićima. Czolgosz je ubrzo savladan i uhićen. Predsjedniku je stanje bilo kritično, metak koji je ostao u njemu nisu mogli pronaći i izvaditi. No sljedećih dana činilo se da se stanje popravlja i da će preživjeti. Ipak, za osam dana je umro, a predsjednikom je postao Theodore Roosevelt, dotadašnji potpredsjednik. Czolgosz je osuđen na smrt i sljedećeg mjeseca pogubljen na električnoj stolici.

Američki kongres je, reagirajući na ovo ubojstvo, zadužio američku Tajnu službu za fizičko osiguranje predsjednika. Zanimljivo je da je dotad Tajna služba bila prvenstveno zadužena za financijski kriminal poput krivotvorenja i pranja novca, zbog čega je sve do 2003. bila je u sastavu Ministarstva financija.


Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook CommentsLoading...
DIJELI