U ZAGREB STIGLI NAJVRJEDNIJI ARHEOLOŠKI SPOMENICI: Kupljeni su u Egiptu od pljačkaša grobnica

Najduži sačuvani zapis na etruščanskom jeziku na svijetu, Zagrebačka lanena knjiga, na današnji je dan 22. srpnja 1862. godine službeno poslana u Zagreb gdje se danas nalazi u Arheološkom muzeju.

Zapis na etruščanskom jeziku nalazi se na lanenom povoju, a pretpostavlja se da se radi o uputama koje su se primjenjivale na svetim obredima. U laneni je povoj bila omotana egipatska mumija, također darovana Zagrebu.

Jedni od najvrjednijih arheoloških spomenika Zagrebu darovani su preko Mihaela Barića koji je mumiju i povoje kupio u Egiptu u drugoj polovici 19. stoljeća. Do njegove su se smrti spomenici nalazili u Barićevoj privatnoj zbirci u Beču dok ih njegov brat nije darovao Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.


Platno u kojem je mumija bila umotana tek je uočeno tridesetak godina kasnije te se ustanovila da se ne radi o egipatskom, već etruščanskom pismu. Mumija, koju su prozvali Ružica, potječe iz 4. st. pr. Kr., a proučavane karakteristike njenog kostura ukazuju umrla između svojih 30 i 40 godine života. Uz mumiju je pronađen papirus na kojem je pisalo ime pokojnice i njezinog muža. Zvala se Nesi-hensu, a njen suprug Paher-hensu koji je po zanimanju bio krojač i u Tebi je izrađivao odjeću za kipove boga Amona, boga Tebe.

Povelja u koju je bila umotana je također iz 4. st. pr. Kr., dugačka je 340 centimetara, a na njoj je ispisano 1130 riječi. Pročitane riječi sadrže datume svetkovina i informacije o žrtvenim darovima.Mihael Barić arheološke je spomenike kupio od pljačkaša grobnica na svom putovanju u Egipta 1948. godine, a budući da su Etruščani živjeli na području današnje Toskane u Italiji između 8. i 1. stoljeća prije Krista, postavlja se pitanje kako se povelja našla u egipatskoj grobnici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI