U OBALI BJELOKOSTI: Sagrađena najveća crkva na svijetu

Arhiva

Prvi predsjednik nezavisne Obale Bjelokosti bio je Félix Houphouët-Boigny. Po vjeri je bio katolik, a u gradu Yamoussoukro dao je sagraditi ogromnu baziliku sličnu bazilici sv. Petra u Vatikanu. U Guinnessovoj knjizi rekorda ta bazilika navođena je kao najveća crkva na svijetu, piše portal Povijest.hr.

Dana 7. kolovoza 1960. godine nezavisnost je dobila afrička država imena Obala Bjelokosti. Još i danas je francuski službeni jezik te države, a na tom se jeziku ona formalno zove République de Côte d’Ivoire. Francuski jezik naslijeđe je kolonijalne prošlosti, jer je Obala Bjelokosti nekoć bila francuska kolonija.

Prvi predsjednik nezavisne Obale Bjelokosti bio je Félix Houphouët-Boigny. On je imao političku karijeru još u doba francuske kolonijalne vlasti, a čak je svojedobno postao i ministar zdravstva Republike Francuske. To je bila nova situacija, jer je time Houphouët-Boigny bio prvi Afrikanac koji je bio član vlade neke europske države.

Na mjestu predsjednika Obale Bjelokosti ostao je Houphouët-Boigny čak 33 godine, čime je postao najduže vladajući predsjednik u dosadašnjoj afričkoj povijesti. Houphouët-Boigny bio je po vjeri katolik, a u gradu Yamoussoukro dao je sagraditi ogromnu baziliku sličnu bazilici sv. Petra u Vatikanu. U Guinnessovoj knjizi rekorda ta bazilika u Obali Bjelokosti navođena je kao najveća crkva na svijetu.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI