TURCI POKLALI CVIJET HRVATSKOG PLEMSTVA NA KRBAVSKOM POLJU 1493.: Sinu bana Emerika Derenčina pred njim odsjekli glavu i stavljali je na stol svaki put kad bi jeo

Arhiva portala Povijest.hr

Poznata Bitka na Krbavskom polju, u kojoj je poginuo cvijet hrvatskog plemstva, dogodila se 9. rujna 1493. godine nedaleko od gradića Udbine u Lici, kada je hrvatska vojska dočekala Osmanlije dok su se vraćali sa pljačkaškog pohoda. Naime, Osmanska vojska, predvođena bosanskim sandžak-begom Jakub-pašom, pljačkala u Hrvatskoj (oko Modruša i Kupe), Kranjskoj i Štajerskoj, piše Povijest.hr.

Nakon što su dobili informacije o njihovom kretanju Hrvati su predvođeni banom Emerikom Derenčinom odlučili neprijatelju presjeći put na Krbavskom polju. Premda je štajerski kapetan Jakov Székely poručio hrvatskim velikašima da pričekaju njegove jedinice te da zajedno krenu u napad, hrvatska je vojska krenula u bitku u kojoj je bila teško poražena.

Hrvatske jedinice sastojale su se dijelom od pješačkih jedinica, a dijelom od viteške konjice. Hrvatska je vojska bila tako temeljito poražena da je ostalo svega dvije stotine preživjelih od nekoliko tisuća boraca. Pripovijedalo se da su Osmanlije poraženima odsjekli nosove, jer je sultan plaćao nagradu po donesenom nosu. Ban Emerik Derenčin pao je u ropstvo, a sinu su mu pred njegovim očima odsjekli glavu i stavljali je na stol svaki put kad bi jeo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI