TENISAČ GORAN IVANIŠEVIĆ NAPUNIO 50. GODINA! Odnedavno je član teniske Kuće slavnih a zanimljivo je porijeklo njegova prezimena

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Na današnji dan 1971. godine rođen je Goran Ivanišević, hrvatski tenisač, pobjednik Wimbledona i osvajač ukupno 22 ATP turnira.

Rodio se u Splitu kao sin Srđana Ivaniševića i Gorane rođ. Škaričić. Ivaniševićevi otac i majka također su rođeni u Splitu, a njegovi daleki preci po izravnoj muškoj liniji, prezimena Ivanišević-Kukoč, doselili su se, po svemu sudeći, još u 17. stoljeću u Split iz Poljica. Dapače, znatan dio Ivaniševićevih predaka živio je u Splitu čak i dugo vremena prije 17. stoljeća. Dva tenisačeva djeda i jedna baka rođeni su u Splitu, a preostala baka bila je s Visa (prezivala se Tomić).

Ivanišević je kao što je poznato nedavno primljen u tenisku Kuću slavnih u američkom Newportu. . Bio je i 2. igrač svijeta u srpnju 1994 godine, osvajač je prvih dviju medalja za Hrvatsku na OI. 1992 u Barceloni uzeo je pojedinačnu broncu, te još jednu u paru s Goranom Prpićem. Bio je članom hrvatske teniske reprezentacije prilikom osvajanja prvog Davis Cupa za našu zemlju 2005. godine.


Wimbledon je nakon tri izgubljena finala osvojio s pozivnicom kao jedini kojem je to uspjelo a u tom trenutku je bio 125. igrač svijeta.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI