SVEČANO OTVOREN MOST SLOBODE NA SAVI: Gradio se s relativno malim brojem strojeva, a prilikom gradnje poginuo jedan radnik

Arhiva portala Povijest.hr

Na dan 3. rujna 1959. godine otvoren je Most slobode na Savi, središnji zagrebački most i važna komunikacijska veza Novog Zagreba s ostatkom grada. Prije toga postojao je Savski most, no on je smješten na zapadu, pa je putovanje od Novog Zagreba do centra zahtijevalo znatan obilazak. Projektant Mosta slobode bio je Krunoslav Tonković, po čijim je nacrtima godinu dana ranije izgrađen Jankomirski most, objavio je portal Povijest.hr.

Most slobode se gradio s relativno malo strojeva, a prilikom gradnje poginuo je jedan radnik. Stradao je kad je pao s uske cijevi kojom su za vrijeme gradnje inženjeri prelazili s jedne obale na drugu. Nesreća je bila u tome što je pao upravo na jedan kamen uz savsku obalu. Da je pao u rijeku, ne bi poginuo.

Za Most slobode utrošeno je oko 1.600 tona čelika. Konstrukcija mosta ima oblik plitkog luka. Dijelovi Mosta slobode izrađeni su od kamena koji se klesao na Braču i to tako da je svaki komad kamena zasebno crtan i klesan.

Zanimljivo je da je Miko Tripalo 1958. obećao Titu da će Most slobode biti gotov do kraja te godine. To je obećanje iznevjerio jer je most dovršen tek na današnji dan sljedeće godine.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI