SUZAVCEM I PENDRECIMA NA PROSVJEDNIKE: Masovne demonstracije dovele su do ostavke Slobodana Miloševića

screenshoot

Nakon što je objavljena vijest da je kandidat oporbe Vojislav Koštunica na predsjedničkim izborima dobio samo 49 % glasova i da će zbog toga biti održan drugi krug izbora, Demokratska opozicija Srbije pozvala je građane da se 5. listopada 2000. godine okupe ispred Savezne skupštine kako bi se suprotstavili velikoj izbornoj krađi koju je, po zapovijedi Slobodana Miloševića, provela Savezna izborna komisija.

Koštunica je od Miloševića zatražio priznanje poraza u prvom krugu predsjedničkih izbora i ukazao na opasnost od izbijanja otvorenih sukoba u Srbiji ako se to ne dogodi.

“Mi ni u kakav drugi krug ne možemo ići, jer bismo time postali sudionici u krađi biračkih glasova. Prijevara iz prvog kruga ne može se poništiti drugim, petim ili tko zna kojim krugom”, upozorio ga je Koštunica.


Velika je skupina ljudi tog dana ušla kroz prozor u jugoslavenski parlament. Policija je uspjela velikim količinama suzavca rastjerati znatan broj demonstranata. Međutim, više desetina građana ušlo je u parlament, dok su se policajci koji su do tada čuvali zgradu povukli. Iz desnog krila parlamenta dizao se gust, crni dim, a razbijena su gotova sva stakla na zgradi. Sljedećeg dana Milošević je preko televizije i službeno priznao izborni poraz. Novi predsjednik Vojislav Koštunica položio je prisegu dan kasnije.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI