Što uopće reći na to: Sovjeti na vlastitim vojnicima testirali nuklearnu bombu

Sovjetski Savez proveo je jedan od najkontroverznijih nuklearnih testova u povijesti 14. rujna 1954. godine. Naime, da bi se proučio utjecaj nuklearnog napada na živu silu bačena je nuklearna bomba u blizinu 45.000 nezaštićenih sovjetskih vojnika i časnika. Nedaleko od testnog područja nalazila su se i sela čiji stanovnici nisu obaviješteni o nadolazećem nuklearnom testiranju.

Sovjetskim vojnicima koji su trebali sudjelovati u testiranju rečeno je da će to biti normalna vojna vježba s lažnom nuklearnom eksplozijom i da će sve biti snimano kamerama. Vojnicima nije dana nikakva proturadijacijska oprema. Prisutna je bila velika vojna sila koju je činila sovjetska 270. streljačka divizija, 600 tenkova, 600 oklopnih vozila i oko 320 zrakoplova.

Čitavo nuklearno testiranje vodio je poznati maršal Georgij Žukov, najodlikovaniji sovjetski vojnik iz Drugog svjetskog rata (četverostruki Heroj Sovjetskog Saveza). Maršal Žukov pratio je testiranje iz podzemnog bunkera, dobro zaštićen od radijacije. Testo područje zvalo se Tockoje i nalazilo se u europskom dijelu Rusije, oko 100 kilometara zapadno od Urala i oko 150 kilometara od Kazahstanske granice. Bombu je ujutro u 9 sati i 33 minute bacio bobarder tipa Tupoljev Tu-4. Eksplozija je bila snage 40 kilotona (2,5 puta jača od Hirošime).

Oni koji su nakon testiranja zatražili liječničku pomoć bili su iznenađeni kad su otkrili da su njihovi zdravstveni kartoni nestali iz lokalnih bolnica. Sovjetska je država cijelo testiranje držala u strogoj tajnosti. Tek je 1993. javnost doznala za neke informacije oko tog slučaja, a većina dokumenata još uvijek je tajna.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI