SRUŠENI ZRAKOPLOVI JNA POKRAJ ŠIBENIKA: ‘Obadva, obadva, oba su pala, uzvik koji je obilježio Domovinski rat

Arhiva portala Povijest.hr

Rušenje zrakoplova JNA pokraj Šibenika uhvaćeno snimateljskom kamerom postalo je jedan od simbola uspješne borbe protiv agresije na Hrvatsku, objavila je Povijest.hr.

Dana 21. rujna ratne 1991. godine videokamerom snimljena scena rušenja zrakoplova JNA kod Rogoznice nedaleko od Šibenika. Emitiranje te snimke na Hrvatskoj televiziji izazvalo je snažne reakcije diljem Hrvatske i dalo je snažan poticaj optimizmu Hrvata u pogledu ishoda Domovinskog rata. Snimka je ostala do dan danas zapamćena kao simbol učinkovitog otpora agresiji JNA na Hrvatsku.

Snimatelj koji je uspješno uhvatio taj prizor bio je Ivica Bilan, a poznati uzvik “Obadva, obadva, oba su pala!” izgovorio je Filip Gaćina. On je 1998. godine prerano poginuo prilikom razminiranja i to na svom posljednjom zadatku u 30.godini života.

Kako je nastala legendarna snimka

“Kad sam se prijavio u gardu sa sobom sam ponio i kameru. Rujanski rat proživio sam sa šibenske strane mosta. Iz vojarne u Zečevu u kojoj sam se zatekao stalno sam vidija guste oblake dima iz pravca Šibenika i mojih Vodica. Teško je bilo gledati ih i znati da su svakodnevno granatirani, i sa kopna i iz zraka. Iz Bihaća i Mostara redovito su dolijetali avioni i raketirali i Šibenik i Vodice. Među ostalim, teško su oštetili  šibensku katedralu, a vodičko gospino svetište na Okitu potpuno su sravnili sa zemljom. U jednom od tih svojih prelijetanja Zečeva, a bilo je to u predvečerje 21. rujna,  naišli su na ‘raspoložene’ hrvatske gardiste  Damira Fržopa, Dražena Bilaća,  Gorana Pauka i Nevena Livajića koji su ih oborili trocijevcem i strijelom. Događaj je popraćen euforičnom reakcijom Ante Ivice Klarića i posebice Filipa Gaćine čiji je uzvik ‘oba dva…’ uistinu ušao u legendu i postao česta uzrečica”, ispričao je autor snimke Ivica Bilan.Facebook Comments

Loading...
DIJELI