SPLIĆANIN KOJI JE PROMIJENIO TEKSAS: U Americi je pokrenuo naftnu revoluciju

Antun Lučić rodio se 1855. godine u Splitu, a preminuo 2. rujna 1921. godine.

Školovao se u Visokoj tehničkoj školi u Grazu, koju je pohađao i Nikola Tesla.

Određeno je vrijeme kao časnik austro-ugarske mornarice služio u Puli i Rijeci da bi se kad je imao 24 godine preselio u SAD.


Tamo je ime promijenio u Anthony Francis Lucas te se počeo baviti istraživanjem nafte. Crno zlato tražio je u Teksasu gdje do tada nije bilo znatnih naftnih izvora. Bio je uvjeren da će na zemlji koju je kupi pronaći veliku količinu nafte. Kad je došao do 275 metara dubine ostao je bez novca pa se udružio s drugim ulagačima. Nastavio je bušenje, a na dubini od 375 metara dogodilo se čudo.

Iz bušotine je 10. siječnja 1901. godine u 10.30 sati eruptirala nafta koja je prskala 50 metara u vis. Izvor je nazvan Lucas Gusher i danas je za Teksašane slavan. Taj dan je bio prekretnica za Teksas jer je to bio prvi značajan izvor nafte otkriven u toj američkoj saveznoj državi. U godinu dana broj stanovnika kraj izvora narastao je s 8000 na 60.000, a u blizini je bilo čak 600 tvrtki za proizvodnju nafte.Lučić je preminuo u Washingtonu kad je imao 65 godina predsjedavajući Američkim komitetom za naftu i plin. Uvršten je među 200 najzaslužnijih Amerikanaca, a Američko društvo naftnih inženjera dodjeljuje priznanje koje se zove Anthony F. Lucas Gold Medal.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI