SOVJETSKOM VOĐI NIKITI HRUŠČOVU ZABRANJEN POSJET DISNEYLANDU: Uskraćen odlazak u kalifornijski tematski park zbog ‘sigurnosnih razloga’

Arhiva portala Povijest.hr

Moćni sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov posjetio je usred Hladnog rata 1959. godine SAD. Posjet je trajao čak 13 dana. Hruščova je na taj boravak u SAD-u pozvao američki potpredsjednik Richard Nixon ranije te godine pri posjetu Moskvi. Hruščov je u Ameriku doletio 15. rujna, kao prvi sovjetski lider koji je posjetio SAD. Domaćin mu je bio američki predsjednik Dwight D. Eisenhower, piše Povijest.hr.

Hruščov je u SAD-u imao vrlo zauzet raspored. Posjetio je New York, Los Angeles, San Francisco, Iowu, Pittsburgh, kao i glavni grad Washington. Tijekom turneje, koja se praktički pretvorila u svojevrsni cirkus, Hruščov je upoznao i poznate glumce Shirley MacLaine i Franka Sinatru na setu snimanja filma Can-Can, te legendarnu Marilyn Monroe, kojoj su rekli da za tu priliku odjene najizazovniju haljinu.

Hruščov je u Kaliforniji želio posjetiti i slavni Disneyland, koji se nalazi u gradiću Anaheimu u blizini središta Los Angelesa. Međutim, posjet Disneylandu mu je uskraćen, zbog sigurnosnih razloga. Navodno je pravi razlog bio u tome što je Walt Disney bio tvrdokorni antikomunist i nije želio primiti sovjetskog lidera u svoj Disneyland.

Hruščov je posjetio i sjedište IBM-a i susreo se s predsjednikom te tvrtke, slavnim Thomasom Watsonom, po kojem se zove današnje IBM-ovo superračunalo s umjetnom inteligencijom (IBM Watson). Hruščov je pokazao malo interesa za računala, ali ga ju u IBM-u zaintrigirala samoposlužna kavana, pa je kasnije u SSSR-u organizirao slične samoposlužne djelatnosti.

Na kraju svog posjeta Hruščov se susreo s predsjednikom Eisenhowerom u Camp Davidu, poznatom predsjedničkom odmaralištu u gorskim predjelima države Maryland. Hruščov se vratio kući uvjeren da je razvio jak osoban odnos s Eisenhowerom i mislio je da će s Amerikancima moći postići miroljubivi dogovor.Facebook Comments

Loading...
DIJELI