Rommel postao najmlađi feldmaršal (1942.)

Dana 22. lipnja 1942. unaprijeđen je njemački general Erwin Rommel u čin feldmaršala, čime je nagrađen za uspješno zauzimanje grada Tobruka u današnjoj Libiji. Naime, Rommel je još od prethodne godine bio zapovjednik Njemačkog afričkog korpusa (njem. Deutsches Afrikakorps, DAK), koji je u međuvremenu prerastao u cijelu oklopnu armiju (njem. Panzerarmee Afrika).

Dobivanjem novog čina, Rommel je postao najmlađi feldmaršal u njemačkoj kopnenoj vojsci. Naime, u to doba bilo mu je 50 godina. Najstariji feldmaršal bio je u to vrijeme Gerd von Rundstedt, sa 66 godina. Ukupno je Hitler tijekom svog razdoblja na vlasti imenovao 26 njemačkih feldmaršala. Za usporedbu, tijekom Prvog svjetskog rata imenovano je svega pet feldmaršala.

Feldmaršal (njem. Generalfeldmarschall) bio je najviši čin u njemačkoj kopnenoj vojsci od 1870. do 1940. godine, kad je Hitler uveo novi čin Reichsmarschall, čiji je jedini nositelj bio Hermann Göring. Čin feldmaršala uveden je u vrijeme Pruske, a opstao je do raspada Trećeg Reicha. Sličan čin, Kaiserliche Feldmarschall, kasnije Kaiserlicher und Königlicher Feldmarschall, postojao je i u Habsburškoj odnosno austro-ugarskoj vojsci.

Njemački feldmaršali dobivali su specijalne palice koje su označavale njihov položaj. Bile su to tzv. maršalske palice (njem. Marschallstab), dugačke oko 48-49 centimetara. Ukrašene su zlatom i baršunom, te njemačkim željeznim križevima i orlovima. Nedavno je na aukciji maršalska palica Alberta Kesselringa dosegla cijenu od 731.600 američkih dolara.

Piše: Boris BlažinaOriginal možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI