ROĐENA NIKAD PREŽALJENA OMILJENA PRINCEZA DIANA: Danas bi napunila 61 godinu, no sudbina je htjela drugačije

Foto: Guliver Images

Dana 1. srpnja 1961. godine rođena je Diana, nekadašnja supruga britanskog princa Charlesa. Zanimljivo je da je Diana bila vrlo uglednog podrijetla, kao pripadnica obitelji Spencer, jedne od vodećih engleskih aristokratskih obitelji. Spenceri su bogatstvo stekli u 15. i na početku 16. stoljeća, a s vremenom su se razgranali, dobili jednu nasljednu vojvodsku titulu (Duke of Marlborough) te dvije grofovske titule (Earl of Sunderland i Earl Spencer). Osobito je zanimljivo da su princeza Diana i premijer Winston Churchill vukli podrijetlo od istog izravnog muškog potomka – Charlesa Spencera – koji je živio na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće.

Kad joj je bilo 13 godina Diana je dobila titulu lady, jer joj je otac tada naslijedio titulu grofa Spencera (engl. Earl Spencer). Naime, u Engleskoj sve kćeri grofova (earlova) imaju pravo na oslovljavanje s titulom lady, što je jedna od privilegija tog i viših stupnjeva engleske aristokracije (kćeri vikonta i baruna, koji su niži od grofa, nemaju takvo pravo).

Za princa Charlesa udala se Diana ubrzo nakon svog 20. rođendana, a poživjela je do 1997. godine, kad je tragično poginula u automobilskoj nesreći u Parizu, zajedno s Dodijem Fayedom i Henrijem Paulom, koji je tada upravljao vozilom. U trenutku smrti imala je Diana samo 36 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI