ROĐEN NIKOLA TESLA: Legendarna je njegova rečenica:’Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom’

Arhiva

Genijalac iz Smiljana Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine. U povijesti je ostao upamćen kao jedan od najvećih svjetskih izumitelja, ali istodobno osporavan od konkurencije koja nije shvaćala njegove ideje koje su bile ispred tadašnjeg (a i sadašnjeg) vremena, piše portal Povijest.hr.

Nikola Tesla rođen je u obitelji srpskog podrijetla Otac mu se zvao Milutin Tesla i bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina bila je iz obitelji Mandić, također pravoslavnih svećenika.

Tesla se zanimao za svoje podrijetlo, pa se potrudio i istražiti ga. Zaključio je da je hrvatskog plemićkog podrijetla i o tome je sam zapisao: “Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji predci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapredci došli preko Novog Vinodola. Predci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (Osmanska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!”

Dakle, sam Tesla je smatrao da su njegovi pretci zapravo bili hrvatskog podrijetla, a da su tek kasnije prešli na pravoslavlje i da su ih zbog toga počeli smatrati Srbima. Oko takvog gledišta još postoje nesuglasice među povjesničarima.

Ipak, bez obzira je li Tesla bio Hrvat ili Srbin, važno je da se ponosio s obje nacionalnosti. Uostalom legendarna je njegova rečenica: “Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom”.Nakon školovanja u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu Tesla odlazi u SAD gdje ostaje do kraja života.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI