ROĐEN JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH ČLANOVA HRVATSKOG NARODNOG PREPORODA! Otac grofa Janka Draškovića bio je osnivač masonstva u nas i prvi veliki meštar na ovom području

Arhiva portala Povijest.hr

Dana 20. listopada 1770. godine rođen je u Zagrebu slavni pripadnik hrvatskog narodnog preporoda Janko Drašković. On je bio član aristokratske obitelji Draškovića Trakošćanskih i imao je nasljednu titulu grofa. Djed mu je bio podmaršal Josip Kazimir Drašković, istaknuti general u službi carice i kraljice Marije Terezije. Josip Kazimir oženio se slovačkom ljepoticom Suzanom Malatinski, piše Povijest.hr.

Jankov otac grof Ivan VIII. Drašković jedan je od glavnih osnivača slobodnog zidarstva u Hrvatskoj. Naime, on je u Glini 1769/70. pridonio ustanovljivanju prve hrvatske masonske lože L’Amitié de Guerre, koja je u početku radila na francuskom jeziku, ali je ubrzo prešla na latinski. Godine 1773. osnovao je i drugu hrvatsku masonsku ložu Zur Klugheit u Zagrebu. Ivan VIII postao je 1778. prvi veliki meštar prve hrvatske Velike lože slobodnih zidara. Osnovana je u njegovom vlastitom dvorcu Brezovici južno od Zagreba.

Mladi grof Janko naslijedio je očevu slobodoumnost. Stekao je dobro obrazovanje, tako da su ga početkom 19. stoljeća smatrali najobrazovanijim čovjekom u Hrvatskoj. Znao je nevjerojatan broj jezika: hrvatski, njemački, francuski, latinski, talijanski, mađarski i rumunjski, a navodno i sve slavenske jezike. Boravio je jedno vrijeme u Napoleonovom Parizu, gdje je stupio u masonsku ložu  Philanthropes réunis.

U hrvatskom narodnom preporodu Janko je bio jedan od najstarijih članova (bio je punih 38 godina stariji od Ljudevita Gaja!), a svoj najznačajniji doprinos tom pokretu dao je u 7. desetljeću života. Doživio je visoku dob od čak 85 godina, a pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, na počasnom mjestu rezerviranom za hrvatske preporoditelje.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI