ROĐEN JE AUTOR ‘MALOG PRINCA’: Antoine de Saint-Exupéry bio je znameniti pisac i zrakoplovac

Foto: Povijest.hr

Dana 29. lipnja 1900. godine rođen je Antoine de Saint-Exupéry, znameniti francuski književnik i zrakoplovac. Rodio se u staroj plemićkoj obitelji u Lyonu, drugom po veličini gradu u Francuskoj. Lyon je stoljećima bio najveći i najvažniji francuski grad nakon Pariza, a postojao je još u starorimskog doba, kad je bio jedno od glavnih središta rimske Galije (tada je nosio naziv Lugdunum).

Antoine de Saint-Exupéry rodio se u ulici imena Rue du Peyrat, u središnjem dijelu Lyona (ta se ulica nalazi na poluotoku koji čine rijeke Rhône i Saône na mjestu gdje se njihovi tokovi sastaju). Nekadašnja Rue du Peyrat danas po slavnom književniku nosi naziv Rue Antoine de Saint-Exupéry, a u njoj se još uvijek može vidjeti njegova rodna kuća.

Djetinjstvo je Saint-Exupéry u određenoj mjeri proveo u dvorcu La Môle (franc. Château de La Môle) u Provansi, nedaleko od Saint-Tropeza. Taj je dvorac pripadao još od 18. stoljeća uglednoj plemićkoj obitelji Boyer de Fonscolombe, iz koje je potjecala književnikova majka. Mladi je Antoine uvelike boravio i u dvorcu Saint-Maurice-de-Rémens (franc. Château de Saint-Maurice-de-Rémens), koji je bio u vlasništvu njegove tetke. Taj se prilično velik dvorac nalazi između Lyona i Geneve. Rano je djetinjstvo autor Malog princa, dakle, uvelike proveo na aristokratskim lokacijama, u dvorcima i palačama svojih rođaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI