ROĐEN FRANCUSKI GEOGRAF I PREVODITELJ: Sakupljao njemačke priče o duhovima

Arhiva

Francuski geograf i prevoditelj Jean-Baptiste Benoît Eyriès rođen je 24. lipnja 1767. godine. Eyriès je rođen u francuskom obalnom gradu Marseillesu, kao sin mornaričkog časnika. Već u rano doba života Eyriès je dosta putovao, između ostaloga po Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Engleskoj, piše portal Povijest.hr.

Govorio je navodno čak devet jezika. Po obrazovanju je Eyriès bio geograf, premda u to vrijeme prirodne znanosti još uvelike nisu bile odvojene kao danas. Dapače, Eyriès je imao široke znanstvene interese, koji su prelazili okvire prirodnih znanosti.

U vrijeme vladavine Napoleona Bonapartea poslan je Jean-Baptiste Benoît Eyriès u Njemačku kao svojevrstan agent, vjerojatno zbog svog predznanja i sposobnosti. Iskoristio je to vrijeme za skupljanje priča i knjiga. Osobito je zanimljiva njegova kolekcija prijevoda njemačkih priča o duhovima, pod nazivom Fantasmagoriana.

Tu su Eyrièsovu knjigu kasnije čitali lord Byron, Mary Shelley, Percy Bysshe Shelley, John William Polidori i Claire Clairmont, a potakla ih je na stvaranje vlastitih priča o nadnaravnim bićima. Tako je nastao poznati lik Frankensteina iz pera Mary Shelley, kao i priča The Vampyre Johna Williama Polidorija (jedna od prvih priča o vampirima u engleskoj književnosti).

Kao geograf doživio je Jean-Baptiste Benoît Eyriès uglednu akademsku karijeru. Bio je počasni predsjednik francuskog Geografskog društva (franc. Société de Géographie), najstarijeg geografskog udruženja na svijetu. Za vrijeme života skupio je knjižnicu od oko 20.000 knjiga, a bio je i kolekcionar starih geografskih karata. Umro je 1846. godine u Le Havreu. Tek godinu dana nakon njegove smrti rodio se poznati Bram Stoker koji je žanr o vampirima doveo do velikog uspona.Facebook Comments

Loading...
DIJELI