ROCK HUDSON OBJAVIO DA BOLUJE OD AIDS-a: Tvrdio je da se razbolio preko transfuzije krvi

Slavni američki glumac Rock Hudson objavio novinarima 25. srpnja 1985. godine, na današnji dan, da boluje od AIDS-a.

To je izazvalo veliku senzaciju, jer je AIDS do tada bio manje poznata bolest koju se povezivalo s homoseksualcima.

Hudson je bio najpoznatija javna osoba koja je do tada oboljela od AIDS-a i njegov je slučaj iznimno mnogo pridonio osvještavanju javnosti o spolnoj bolesti.


Smatra se da je putem Rocka Hudsona AIDS dobio lice. Službena je Hudsonova objava tvrdila da je glumac tu bolest dobio putem transfuzije krvi, no američki je žuti tisak odmah počeo nagađati o njegovoj homoseksualnosti. Premda nikada nije dokazano da je Hudson bio homoseksualac, toliko se govorilo o tome da je postalo općeprihvaćeno.

Hudson je objavio da boluje od AIDS-a u Parizu, kad je već bio u poodmaklom stadiju i kad je po Europi tražio mogućnost liječenja. Bio je već tako slab da su ga na nosilima morali unijeti u Boeing 747 koji ga je prevezao natrag u Ameriku.Jedini putnici na avionu bili su on i njegovo medicinsko osoblje. Još se oko mjesec dana liječio u bolnici Cedars-Sinai Medical Center u Los Angelesu, a zatim je odvezen kući na Beverly Hills, gdje je umro u jesen iste godine.

Umro je samo mjesec i pol dana prije svog 60. rođendana. U godini nakon njegove smrti udvostručile su se donacije za istraživanje i borbu protiv AIDS-a u SAD-u. Tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan bio je Hudsonov prijatelj, pa se i sam nakon glumčeve smrti pobrinuo da SAD stavi borbu protiv AIDS-a među nacionalne prioritete.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI