Ratoborni engleski kralj Eduard I. osvajač Walesa i Škotske 1239.

Bio je natprosječne visine pa je dobio naziv Dugonogi (engl. Longshanks). 

Dana 17. lipnja 1239. godine rođen je Eduard I. Plantagenet, moćni srednjovjekovni engleski kralj. Rodila ga je engleska kraljica Eleonora, kći grofa od Provanse. Zanimljivo je da je Eleonorin otac, tj. Eduardov djed, grof Ramon Berenger IV. od Provanse, imao četiri kćeri koje su se redom udale za kraljeve različitih europskih država. Eduard je time po majčinoj liniji imao bliske rođake na drugim europskim kraljevskim prijestoljima.

Kao kralj vladao je Engleskom od 1272. do 1307. godine, tj. 43. godine života do smrti, u za to vrijeme prilično visokoj 69. godini. Bio je natprosječne visine pa je dobio naziv Dugonogi (engl. Longshanks). Prije nego je postao kralj sudjelovao je u križarskim ratovima. Nakon što je postao kralj izvršio je osvajački napad na Wales, a zatim je pokušao osvojiti i cijelu Škotsku. Ondje se sukobio sa snagama znamenitog Williama Wallacea, poznatog pod nadimkom Braveheart. Općenito je Eduard bio natprosječno ambiciozan i agresivan vladar, a zbog haranja po Škotskoj dobio je nadimak Malleus Scotorum (hrv. Malj za Škote).


Povezani članci:

Englezi uhitili škotskog narodnog junaka Williama Wallacea – 1305.Škotski junak William Wallace pobijeđen u Bitki kod Falkirka – 1298.

Arheolozi pronašli lokalitet povezan sa škotskim nacionalnim junakom Williamom Wallaceom

Koliko je povijesno točan film Hrabro srce?

 

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI