PRVI SAMOUBILAČKI NAPAD ‘KAMIKAZA’: Dogodio se tijekom bitke u zaljevu Leyte na Filipinima

Znate li što zapravo znači riječ kamikaze? Na izvornom japanskom to je “božanski vjetar” čime su se nazivali veliki tajfuni koji su spasili Japan od invazije Mongola u doba Kublaj-kana 1274. i 1281. godine, piše portal Dnevno.

Kublaj-kan je bio moćni mongolski vladar, Džingis-kanov nasljednik, koji je vladao velikim carstvom na području Kine i središnje Azije. Ambiciozni Kublaj-kan pokušao je osvojiti i Japan, no to su otočje spasili jaki tajfunski vjetrovi, koje su Japanci iz zahvalnosti prozvali kamikaze..

No, za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 21. listopada 1944. godine Japanci nisu potaknuli tajfun već su izveli prvi samoubilački napad “kamikaza”. Dogodilo se to kada je rat bio dobrano odmakao. U to je vrijeme Japan već bio u povlačenju pred nadmoćnijim Amerikancima. Naime, još od slavne Bitke kod Midwaya sredinom 1942. godine, Japan nikada više nije uspio pobijediti Amerikance u većoj bitci. Korištenje kamikaza na neki način je i bilo pokazatelj očajničkog stanja japanskih snaga.


Prvi kamikaze napad dogodio se tijekom bitke u zaljevu Leyte na Filipinima (to je po nekim pokazateljima bila najveća pomorska bitka u čitavoj povijesti). Prva žrtva kamikaze bio je australski brod HMAS Australia – teška krstarica istisnine oko 10 tisuća tona i dužine oko 192 metra. Japanski samoubojica zabio se u prednji dio tog broda i ubio oko 30 ljudi, uključujući i kapetana Emilea Dechaineuxa. Ranjena su bila još 64 čovjeka.

Ukupno su do kraja rata japanski kamikaze oštetili oko 300, a potopili oko 47 savezničkih brodova, uključujući čak i tri manja nosača aviona. Ipak, u prosjeku samo je oko 14 posto kamikaza uspjelo pogoditi brod na koji su se usmjerili.Facebook Comments

Loading...
DIJELI