PRVI LET INTERKONTINENTALNOG BOMBARDERA: Kako su Nijemci namjeravali napasti SAD

Njemački teški bombarder Junkers Ju 390, dizajniran za napad na Sjedinjene Američke Države, poletio je 20 listopada 1943. godine.

Taj je bombarder imao čak 6 motora, velik raspon krila od preko 50 metara i maksimalnu masu pri polijetanju od čak 75.500 kilograma.

Domet Ju 390 iznosio je zavidnih 9700 km, što znači da je iz Njemačke mogao doseći istočnu obalu SAD-a (New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore itd).


Njegovih 6 motora izradila je tvornica BMW. Svaki motor imao je čak 14 cilindara, zvjezdasto raspoređenih, i mogao je razviti 1700 konjskih snaga. Dakle, ukupno je bombarder raspolagao s čak 10.200 konjskih snaga.

Prototip bombardera Ju 390 napravljen je u Junkersovoj tvornici u njemačkom gradu Dessau. Inače, ugledna tvornica Junkers isprva se bavila proizvodnjom radijatora i bojlera za centralno grijanje, a tek kasnije aviona. Zanimljivo je da se Junkers sustavima za centralno grijanje bavi i danas, dok im je proizvodnja aviona prestala.Ju 390 bio je dio tzv. Amerika-Bomber projekta. Postoje glasine da je Ju 390 doista 1944. doletio na 12 kilometara od New Yorka, te da je čak fotografirao područje Long Islanda. Jedan testni let je Ju 390 navodno napravio sve do južnoafričkog Cape Towna. Ipak, istinitost takvih navoda neki osporavaju. U svakom slučaju, Amerika-Bomber projekt na kraju nije uspio zaživjeti u nacističkoj Njemačkoj, pa tijekom rata takvi bombarderi nisu izveli niti jedan napad na kontinentalni SAD, piše Povijest.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI