Prvi general poginuo u Drugom svjetskom ratu (1939.)

Dana 10. rujna 1939. poginuo je njemački general Wilhelm Fritz von Roettig, koji je time postao prvi general ubijen tijekom Drugog svjetskog rata. Imao je čin SS-Brigadeführera i policijskog generala (njem. Generalmajor der Ordnungspolizei). Čin SS-Brigadeführera pripadao je generalskim činovima u SS-u i odgovarao je činu general-bojnika u njemačkim oružanim snagama (njem. Wehrmacht).

Roettig je pripadao organizaciji SS-Verfügungstruppe, oružanom krilu nacističke paravojne organizacije Schutzstaffel (poznatije po kratici SS), iz koje se kasnije razvio notorni Waffen-SS. U to su vrijeme oružane snage SS-a bile relativno malobrojne te su uglavnom bile niže kvalitete od jedinica Wehrmachta. Pokazale su fanatičnu hrabrost, ali im je nedostajalo adekvatno vojno znanje te im je oprema u pravilu bila lošija od one regularne vojske.

Von Roettig je poginuo u Poljskoj, samo devet dana nakon početka rata. Ubijen je kad su poljske trupe uhvatile u zasjedi njegov automobil i napale ga teškim strojnicama. Sljedeći poginuli general u Drugom svjetskom ratu bio je Poljak Józef Kustroń, koji je ubijen 16. rujna iste godine tj. samo sedam dana nakon von Roettiga.

Piše: Boris Blažina

Original možete pronaći na povijest.hrFacebook Comments

Loading...
DIJELI