Prvi dan strahotne Bitke na Sommei

Bitka na Sommei bila je jedna od najvećih bitaka Zapadnog fronta u Prvom svjetskom ratu. Počela je 1. srpnja 1916. u sklopu velike britansko-francuske ofenzive protiv Nijemaca. Somme je rijeka u sjevernoj Francuskoj, duga 245 km. Izvire istočno od grada Saint-Quentina i utječe u La Manche.

Glavni napad odvijao se istočno od mjesta Albert, gdje su Saveznici prethodno postavili eksploziv i napravili krater. Saveznici su bili uvjereni da su uništili Nijemce neprestanom paljbom duž linije dugačke 26 kilometara te su se prekinuli paljbu. Počeli su se približavati njemačkim položajima, a Nijemci su postavili strojnice i ubili velik broj nebranjenih britanskih vojnika. Nijemci su saznala za napad od obavještajne službe te su se stigli pripremiti. Druga lokacija napada bila je sjeverno od Thiepvala i Ovillersa. Britanci su napali njemačku pričuvnu diviziju, ali je njoj u pomoć stigla divizija Burkhardt. Iako su tog dana Nijemci izgubili položaje, do navečer su ih vratili. 

Bitka je trajala više od četiri mjeseca i završila 18. studenog bez pobjednika. Procjenjuje se da je stradalo oko milijun osoba i time je Bitka na Sommei najveća bitka Zapadnog bojišta po broju žrtava. Prvog dana Bitke Britanci su izgubili 19.000 vojnika. Neki podatci čak govore da je samo u prvih pola sata Bitke poginulo 8.000 vojnika, a 36.000 je ranjeno. Neke su pukovnije prepolovljene, čitave divizije uništene. U britanskoj se povijesti prvi dan Bitke na Sommei naziva “najcrnji dan britanske vojne povijesti”. 

Kasnije tijekom Bitke Britanci su prvi put upotrijebili tenkove dok su bili još u testnoj fazi.

Piše: Marsela Alić

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI