PREMINUO POSLJEDNJI JUGOSLAVENSKI KRALJ: Pred nacistima je pobjegao sa zlatom

Foto: Wikipedia

Posljednji kralj Kraljevine Jugoslavije, Petar II. Karađorđević, preminuo je 3. studenog 1970. godine.

Na prijestolje je došao kad mu je u Marseillesu u atentatu ubijen otac, Aleksandar I. Karađorđević. Petru je tada bilo samo 11 godina.

Kad je nacistička Njemačka okupirala Jugoslaviju 1941. godine, 17-godišnji Petar je pobjegao iz zemlje s nikšićkog aerodroma, usput ponijevši sa sobom jugoslavensko zlato.


Otišao je u Grčku, zatim u Jeruzalem, pa u Kairo te se na kraju udomaćio u Engleskoj.

Petar II. školovao se na uglednom sveučilištu u Cambridgeu, a zatim je ušao u Britansko kraljevsko zrakoplovstvo. U Jugoslaviju se nakon rata više nije mogao vratiti, jer su Tito i komunisti preuzeli vlast te mu zabranili povratak.U Londonu se oženio grčkom princezom Aleksandrom. Bila je to dobra ženidba, jer je princeza Aleksandra bila kći grčkog kralja, a potjecala je izravno od slavne britanske kraljice Viktorije. Petar se tom ženidbom povezao s grčkom, britanskom i danskom kraljevskom obitelji, te s ruskom i njemačkom carskom obitelji.

Kraljevskom paru rodio se 1945. u Londonu prvi i jedini sin, Aleksandar. Prijestolonasljedniku Aleksandru krsna kuma bila je sadašnja britanska kraljica Elizabeta II. i njen otac, kralj George VI.

Nakon Drugog svjetskog rata Petar II. preselio se u SAD. Umro je u Denveru u američkoj saveznoj državi Colorado. Razlog prerane smrti u 48. godini života bila je ciroza jetre. Sahranjen je u manastiru sv. Save u američkom gradiću Libertyvilleu u državi Illinois. Godine 2013. njegovi su ostaci preneseni u Srbiju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI