Preminuo Abraham Lincoln: Nakon atentata u kazalištu

Arhiva portala Povijest.hr

Dana 15. travnja 1865. godine preminuo je nakon višesatne kome američki predsjednik Abraham Lincoln. On je ustrijeljen prethodnog dana u kasnim večernjim satima, dok je gledao predstavu u Fordovom kazalištu u američkom glavnom gradu Washingtonu, piše portal Povijest.hr.

Lincoln je preminuo u kući Nijemca Williama Petersena, smještenoj nasuprot Fordovom kazalištu. Naime, nakon atentata prenijeli su teško ranjenog predsjednika iz kazališta u privatnu kuću smještenu u istoj ulici, no preko puta.

Budući da je predsjednik bio upucan iz blizine metkom u stražnju stranu glave, liječnicima je bilo jasno da nema nade za njegov oporavak.

Osam sati bio u komi

Lincoln je bio u komi i otežano je disao, a prisutni su isključili mogućnost njegovog prijevoza kočijom do Bijele kuće, zbog prevelikih vibracija.

Ponos Austro-Ugarske mornarice imao je posadu od čak 890 ljudiU Petersenovoj kući Lincolna su položili u krevet, gdje je proveo posljednje sate života. Navodno su ga morali polegnuti dijagonalno, jer zbog svoje visine ne bi lako stao u krevet normalne dužine.

Lincoln je preminuo nakon otprilike 8 sati provedenih u komi. Kao vrijeme smrti zabilježeno je 7 sati i 22 minute ujutro. U trenutku kad je umro imao je Lincoln 56 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI