PREDSJEDNIKOM POSTAO PRVI REPUBLIKANAC: Abraham Lincoln 1860. osvojio izbore

Abraham Lincoln 6. studenoga 1860. pobijedio je svoje protukandidate te je postao predsjednikom SAD-a, piše Povijest.hr.

Dobio je većinu glasova u sjevernim državama, dok je na jugu većinu imao Breckinridge. Južne države su najavile kako će napustiti SAD prije nego Lincoln bude ustoličen za predsjednika.

To se doista i dogodilo, prva se odvojila Južna Karolina, a za njom su slijedile Florida, Mississippi, Alabama, Georgia, Louisiana i Texas. Svih tih sedam država napustilo je SAD prije nego je Lincoln preuzeo predsjedničku funkciju. Kasnije su se Konfederaciji pridružile još i Virginija, Arkansas, Tennessee i Sjeverna Karolina te je sljedeće godine izbio krvavi Američki građanski rat.

Prije nego je postao predsjednik Lincoln je osam godina bio u Zastupničkom domu Illinoisa te dvije godine u američkom Kongresu. U Kongres nije ponovo izabran jer se protivio meksičko-američkom ratu.

Kao predsjednik ostao je upamćen zbog oslobađanja robova, pobjedi u Građanskom ratu,jačanju savezne vlade i moderniziranju gospodarstva. Danas se smatra jednim od najuspješnijih i najvažnijih američkih predsjednika u povijesti.Facebook Comments

Loading...
DIJELI