Povijesna nota: Kako je izgleda prva zastava Konfederacije američkih država?

Veljača 1861. godine – šest robovlasničkih država na jugu SAD-a proglasile su odcjepljenje od Sjedinjenih Država te su osnove Konfederaciju Američkih Država. Nakon par tjedana kasnije, točnije na današnji dan uveli su prvu zastavu.

Tu je zastavu dizajnirao Nicola Marschall koji je je također dizajnirao odoru južnjačke vojske u gradu Marionu, Alabama.

Nova je zastava ponosno podignuta prvi put na zgradi južnjačke vlade u gradu Montgomeryju u Alabami (kasnije je vlada prebačena u Richmodu, Virginija).

Kao što se i na naslovnoj slici može vidjeti, sastojala se od tri pruge crven-bijel-crven, a u lijevom kutu je bilo plavo polje sa sedam zvijezdica postavljene u krug.

Kako su se kasnije države priključivale, tako se broj zvijezda povećavao pa ih je na kraju bilo 13.Zastava se pokazala nepraktično jer je djelovala slično kao sjevernjačka. To je izazivo probleme u koordinaciji tijekom bitaka. Još nadalje, neki su Južnjaci bili nezadovoljni jer je ispalo kao se kopiraju Sjevernjaci, od kojih su se silno željeli udaljiti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI