POSTALA JE SIMBOL NEOSVOJENOG DUBROVNIKA: Za njezinu izgradnju zaslužan je Juraj Dalmatinac

Kula Minčeta, simbol Dubrovnika i jedna od tvrđava dubrovačkih gradskih zidina, čiju je gradnju 1319. godine započeo Nikifor Ranjina, a njezina je uloga trebala biti zaštita od prodora Osmanlija.

Prema prvotnim je crtežima trebala biti u obliku četverokuta, ali je nakon pada Carigrada donesena odluka da se oblikuje u kulu prema planovima arhitektu iz Firence Michelozzo di Bartolomeo.

S gradnjom kule se kasnilo zbog širenja kuge, no gradnja se ubrzala 1463. godine padom Bosne i njezinu je gradnju 19. srpnja 1464. godine na današnji dan preuzima Juraj Dalmatinac.


Juraj je izgled kule prilagodio i podigao na višu razinu, dajući joj veličanstven i monumentalan oblik. U biti, on je zaokružio još jednu trećinu strane stare četverouglaste kule, dovršio zidanje kule u visinu, nju presvodio i izgradio krunište na konzolama, prilagodivši je novom načinu ratovanja. Izgradnja kule Minčete dovršena je iste godine te je tijekom stoljeća bila simbol neosvojivosti Dubrovačke Republike.

Kula Minčeta, najsjevernija je i najmonumentalnija tvrđava na dubrovačkim gradskim zidinama, a ime je dobila po znamenitoj dubrovačkoj vlasteli Menze – Menčetić, koji su početkom 14. stoljeća darovali zemljište za njezinu izgradnju. Od prvobitne četverouglaste Minčete donji dio do danas je sačuvan, i uklopljen je u današnju tvrđavu te sačinjava neku vrstu njena atrija.Facebook Comments

Loading...
DIJELI