POLJUBIO JE HRVATSKU ZEMLJU: Papa Ivan Pavao II. po prvi put posjetio Hrvatsku

Papa Ivan Pavao II. posjetio je 10. rujna 1994. godine Hrvatsku.

Na zagrebački aerodrom Pleso doletio je putničkim zrakoplovom avioprijevoznika Alitalia.

Čim je stupio na hrvatsko tlo, papa je poljubio hrvatsku zemlju koju su mu prinijeli u velikoj posudi.


Naime, papa je te godine operirao kuk, pa se nije mogao sagnuti da poljubi tlo, što je inače bio njegov prepoznatljiv čin pri posjeti stranih zemalja. Nakon toga odsvirana je papinska te hrvatska himna.

Papa se na aerodromu obratio prisutnima i hrvatskom narodu govorom na hrvatskom jeziku. Zatim je u papamobilu prošao zagrebačkim ulicama gdje je dočekan neviđenom dobrodošlicom građana pristiglih iz svih krajeva Hrvatske.Sve zagrebačke ulice kojima je prolazio bile do ispunjene mnoštvom koje je mahalo vatikanskim žuto-bijelim zastavicama. Građani su se naguravali samo da bi ugledali karizmatičnog papu, po mnogo čemu jedinstvenu pojavu 20. stoljeća. U zagrebačkoj se katedrali Ivan Pavao II. pomolio na grobu kardinala Alojzija Stepinca. Obojica su u međuvremenu proglašeni blaženicima Katoličke crkve, a Ivan Pavao II. i svecem.

Drugog dana papina posjeta, održana je misa na zagrebačkom hipodromu. Procjenjuje se da joj je prisustvovalo gotovo milijun vjernika, čime je do danas ostala najposjećenija misa u hrvatskoj povijesti. U popodnevnim satima papa se zrakoplovom vratio u Rim. Sveti Ivan Pavao II. još je dva puta kasnije posjetio Hrvatsku, 1998. i 2003. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI