POKOLJ U BOROVOM SELU 1991. GODINE: Je li to bio pravi početak Domovinskog rata?

Screenshot

U noći s 1. na 2. svibnja četiri su policajca patrolirala cestom Borovo Selo – Dalj. Nakon što su vidjeli jugoslavensku zastavu, pokušali su ju skinuti. Srpski pobunjenici počeli su pucati na hrvatske policajce. Dvojica su pobjegla, a dvojica zarobljena, piše portal Povijest.hr.

Sljedećega dana u Borovo Selo krenuo je autobus hrvatskih policajaca koji nisu ni iskusni ni obučeni za takve akcije. Postoji više verzija događaja, od toga da su namjerno žrtvovani do toga da su srpski plaćenici imali dojavu o dolasku autobusa.

Sigurno je da su hrvatski policajci dočekani u zasjedi. U pucnjavi je ranjeno više od 20 policajaca, a 12 je ubijeno, pri čemu se neprijateljska vojska iživljavala nad ranjenicima i zarobljenicima, protivno Ženevskoj konvenciji.

Predvečer je došla JNA sa svojim transporterima iz Osijeka. Prekinuta je vatra i počeli su pregovori. Pripadnicima MUP-a zabranjeno je provesti istragu, ali je dozvoljeno da transporterima JNA iznesu tijela dvanaest poginulih kolega iz Borova Sela. Mnogi smatraju 2. svibnja 1991. pravim početkom rata.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI