POČINIO JE SAMOUBOJSTVO: Princ Rudolf trebao je postati i kraljem Hrvatske, Slavonije i Dalmacije

Krunski princ Rudolf, jedini sin cara Franje Josipa I. i njegove supruge carice Sissi rođen je 21. kolovoza 1858. godine.

Rudolf je trebao naslijediti od svog oca prijestolje Austro-Ugarske, ali je tragično umro pri misterioznim okolnostima u dobi od samo 30 godina života kod Mayerlinga.

Rudolfa je carica Sissi rodila u dvorcu Laxenburg južno od Beča. Rudolf je bio jedno od četvero djece svojih roditelja, ali je bio jedini sin.


Odgajan je već od mlade dobi za budućeg cara i za vladara Austrougarske Monarhije. Kao prijestolonasljednik imao je naslov krunskog princa.

Zanimljivo je da je po krunskom princu Rudolfu ime nosilo afričko Jezero Rudolf između Kenije i Etiopije, danas zvano Jezero Turkana. Naime, u prinčevu čast imenom Jezero Rudolf nazvali su ga grof Sámuel Teleki de Szék i vitez Ludwig von Höhnel, tadašnji istraživači Afrike.Krunski princ Rudolf trebao je postati i kraljem Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, no umro je čak 27 godina prije svog oca Franje Josipa. Do danas su ostale nepoznate točne okolnosti kod lovačkog dvorca Mayerling pri kojima su život izgubili on i 17-godišnja Marija Vetsera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI