Početak rata Gempei (1180.)

Rat Gempei trajao je od 1180. do 1185. između uglednih samurajskih obitelji Minamoto i Maira. Obitelji su se borile za prevlast u Japanu. Naziv Genpei potječe od znakova japanskog pisma za te dvije porodice (Genju i Heike). 

krajem razdoblja Heian ove su dvije obitelji vršile dužnosti policije i vojske za Vladu. Konflikt je počeo 1156. podjelom Vlade u dvije grupacije. Jedan dio je stao na stranu novog, a drugi na stranu starog cara. Tako su se na suprotnim stranama našle obitelji Minamoto i Taira. U bitki je pobijedila obitelj Taira, a vođa obitelji Minamoto je pogubljen. Stoga je poražena obitelj kovala zavjeru, ali neuspješno te je vođa obitelji pogubljen. Obitelj Taira je preuzela vlast u čitavom Japanu vojnim putem, ali i dobrim vezama na dvoru. Uskoro je član njihove obitelji postavljen na prijestolje. Njegove sankcije dovele su do nove zavjere i Prve bitke kod Ujia 23.6.1180. godine, koja slovi kao početak rata Gempei.

Princa Mochihitoa, koga je favorizirala obitelj Minamoto protjerala je vojska Taire do hrama Miidera kod Kyota. Zatim su krenuli na jug, u smjeru Nare.  Nakon što su prešli rijeku Uji, uništili su most kako vojska Taire ne bi mogla nastaviti za njima. Tairina je vojska uspjela prijeći rijeku i dostići ih. Vođa vojske Minamota nije uspio omogućiti princu Michihitou bijeg te je izvršio ritualno ubojstvo seppuku. Bio je to prvi zabilježeni slučaj samoubojstva samuraja zbog poraza. Princ je uhvaćen je i ubijen. 

Tijekom rata zabilježeno je gotovo 20 bitaka i opsada. Nakon završetka rata Japan je čvrsto u svojim rukama držala obitelj Minamoto. Ovaj rat predstavlja važan dio povijesti Japana i česta je tema  samurajskih filmova i manga.

 Piše: Marsela Alić

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI