POČETAK FORMIRANJA 1. GARDIJSKE BRIGADE TIGROVI: Tvorili su je dragovoljci i dijelovi policije

Formiranje 1. gardijske brigade Tigrovi započelo je 5. studenog 1990. godine u bazi Rakitje kraj Zagreba, gdje je tog dana formirana Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Formirana je od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije.

Odluka o osnivanju Zbora narodne garde donijeta je 12. travnja 1991, a postrojba iz Rakitja postaje 1. A brigada ZNG-a podijeljena u šest bojni.


Bojne Tigrova nazivale su se prema bazama ili kodnim nazivima: 1. bojna – Vrapče (ćuk), 2. bojna – Rakitje (kos), 3. bojna – Pionirac, po Pionirskom gradu (žuna), 4. bojna – Kumrovec pa Petruševac (gavran), 5. bojna – Vinica kod Varaždina (oblak), 6. bojna – Tomislavac, po planinarskom domu na Sljemenu (orao).

U prvoj fazi djelovanja istakli su se u hvatanju srpskog zločinca Arkana te u akciji na Plitvicama. Tijekom 1991. godine Tigrovi sudjeluju na ratištima u Slavoniji, posebno se istaknuvši u operaciji Orkan 91 kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije.Sredinom 1992. brigada odlazi na dubrovačko ratište gdje deblokiraju grad te do kraja godine oslobađaju najjužniji dio Hrvatske. Godine 1993. sudjeluju u akciji Maslenica.

Tijekom 1994. godine uglavnom se nalaze na treningu i opremanju, da bi 1995. godine sudjelovali u operacijama Bljesak i Oluja.

Tijekom Domovinskog rata kroz postrojbu je prošlo oko 11.000 pripadnika. Poginulo ih je 367, ranjeno 1711, a 201 pripadnik prošao je mučenja u srpskim logorima. Šestorica Tigrova još se vode kao nestali.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI