Pavao Esterházy – prvi ugarski grof koji je dosegao prinčevski status (1635.)

Njegova je obitelj uzdignućem na kneževski položaj stekla veliku distinkciju u Ugarskoj, jer je u tom trenutku bila jedina obitelj s tako visokom titulom (ostali najviši ugarski velikaši imali su maksimalno titule grofova). 

Dana 8. rujna 1635. godine rođen je Pavao Esterházy, jedan od najmoćnijih ugarskih velikaša svoga vremena. Rodio se u obitelji Esterházy de Galántha, koja je s vremenom postala daleko najbogatijom aristokratskom obitelji u cjelokupnom Ugarskom Kraljevstvu.

Pavao Esterházy imao je od rođenja titulu grofa, a 1687. godine uzdignut je na položaj kneza tj. princa Svetog Rimskog Carstva (njem. Reichsfürst, lat. princeps Sancti Romani Imperii). Time je postao prvim knezom (princom) u povijesti obitelji Esterházy, za koju je to bio prijeloman trenutak. Naime, ta je obitelj uzdignućem na kneževski položaj stekla veliku distinkciju u Ugarskoj, jer je u tom trenutku bila jedina obitelj s tako visokom titulom (ostali najviši ugarski velikaši imali su maksimalno titule grofova). Tek su kasnije i neke druge ugarske obitelji dobile kneževsku (prinčevsku) titulu, poput obitelji Batthyány i Pálffy.

Od 1687. do 1713. godine vršio je Pavao Esterházy de Galántha funkciju palatina Ugarskog Kraljevstva, što je bila najviša služba u toj monarhiji. Ugarski palatini bili su svojevrsni zamjenici kraljeva pa im je rang u Ugarskoj bio sličan rangu banova u Hrvatskoj. Knez Pavao Esterházy dobio je i čin feldmaršala, a odlikovan je i Redom zlatnog runa. Imao je čak 26 sinova i kćeri, od kojih nisu svi, doduše, doživjeli odraslu dob.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI