Pablo Picasso – umjetnik čije slike danas vrijede milijarde eura (1881.)

Screenshot

Slavni slikar Pablo Picasso rođen je u andaluzijskom gradu Malagi 25. listopada 1881. godine. Na krštenju mu je dano ime Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad, prema svecima zaštitnicima. Prezime Picassovog oca bilo je Ruiz, a bio je aristokratskog porijekla.

Prezime Picasso dobio je Pablo zapravo od svoje majke. Manje je poznato da je Picasso bio komunist. Naime, 1944. se učlanio u Francusku komunističku partiju i ostao je u njoj do smrti. Salvador Dali je to komentirao riječima: “Picasso je slikar, ja također; Picasso je Španjolac, ja također; Picasso je komunist, ja nisam.

Nakon što je partija je kritizirala njegov portret Staljina kao nedovoljno realističan, Picasso je ohladio prema komunizmu. Budući da je Picasso već od 1920-ih mogao skupo prodavati svoja djela, mogao si je priuštiti da većinu djela zadrži u svom vlasništvu, tako da je u vrijeme smrti posjedovao oko 50.000 vlastitih djela.

Ona su nakon njegove smrti prešla u vlasništvo Francuske i njegovih nasljednika. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda Picasso je bio najplodniji umjetnik u povijesti. Računa se da je proizveo oko 13.500 slika, 100.000 otisaka i grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrijednost svih njegovih djela računa se u milijardama eura.

Original možete pronaći na povijest.hrFacebook Comments

Loading...
DIJELI