OSNOVANO DRUŠTVO ‘PAJDAŠIJA OD PINTE’: Osnovao ga ‘veseli grof’ Baltazar Patačić

Arhiva

Hrvatski velikaš Baltazar Patačić 18. srpnja 1696. u svom dvorcu Krkanec pored Varaždina utemeljio je društvo Pajdašija od pinte, odnosno Društvo vinskih doktora, svojevrsno barokno udruženje namijenjeno razonodi i opuštanju uz jelo i piće, piše portal Povijest.hr.

Društvo je okupljalo uglednu i utjecajnu gospodu hrvatskog političkog i kulturnog života s konca 17. i početka 18. stoljeća. Primjerice, među članovima tog društva bili su podbanovi Ivan Rauch i Stjepan Jelačić, Pavao Ritter Vitezović, zagrebački biskupi Brajković i Branjug i mnogi drugi ugledni ljudi tadašnjeg vremena.

Pri osnivanju društva pred punom dvoranom Patačić je uzviknuo: “Dižimo gospodo pehare! Pijmo na eks! To vam je uvjet za upis u prvi semestar”. Nakon toga je nadodao: “Tako! A sada poslušajmmo prvu lekciju koju ćemo nazvati – In vino veritas. Tko želi postati član Pinte i doktor vinskih nauka mora puno kupica vina posrkati”.

Kako se ne bi pilo bez bez reda i pravila, veseli grof uredio je vinopijska pravila, a službeni jezik Pajdašije od Pinte bio je latinski. Svi koji su uspjeli ispiti pintu vina na eks, a to je mjera od oko jedne litre, dobivali su status vinskih doktora i posebno vinsko ime. Vinski doktori upisivani su u posebnu knjigu čiji naziv u hrvatskom prijevodu glasi: Popis doktora promaknutih na vrlo glasovitom novo-medicinskom fakultetu. Sam Patačić uzeo je ime doktora Illmera, tadašnjega vrhovnog liječnika Hrvatske i Slavonije.

Uz ispijanje vina, u društvu se pjevalo, zbijale su se šale i improvizirali satirični stihovi. Tako je nakon jedne takve fešte Pavao Ritter Vitezović pisao Patačiću: “Jako sam sretan što si me učinio Doktorom; Ali mislim da mi je jučerašnje falernsko vino dosta naškodilo. Kako suviše pijem, sada sam čitavim tijelom klonuo. Ako nastavim tako pijančevati, neću dugo živjeti; Osjećam se jako loše. Prestajem pisati. Zdravo”.Društvo se održalo do Patačićeve smrti 1719. godine, a tradicija vinskih doktora obnovljena je u Varaždinu šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća. Da bi se danas postalo vinskim doktorom potrebno je naiskap popiti litru i jedan decilitar vina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI