Osnovan NORAD – obrana od nuklearnog napada

Dana 1. kolovoza 1957. objavljeno je osnivanje NORAD-a (kratica za North American Air Defense Command – Sjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu obranu). Ta je institucija osobitu važnost imala tijekom Hladnog rata, jer je trebala braniti Sjevernu Ameriku od napada nuklearnim oružjem. NORAD postoji i danas, a osim SAD-a obuhvaća i Kanadu.

Glavno zapovjedništvo NORAD-a nalazilo se u nuklearnom bunkeru u američkoj saveznoj državi Colorado. Radilo se o znamenitom kompleksu Cheyenne Mountain, ukopanom duboko u planinu. Taj je kompleks mogao podnijeti eksploziju nuklearne bombe snage čak 30 megatona (oko 1875 puta jače od one bačene na Hirošimu) unutar 1,9 kilometara.

NORAD-ovo zapovjedništvo u kompleksu Cheyenne Mountain sadržavalo je nekoliko tisuća metara tunela, kao i oklopna vrata težine čak 25 tona. Posjedovalo je i velike rezerve pitke vode te dizelskog goriva za generatore. NORAD funkcionira i danas, ali mu je sjedište premješteno u zračnu bazu Peterson pokraj Colorado Springsa. U istoj je bazi i američko vrhovno vojno zapovjedništvo za Sjevernu Ameriku (engl. United States Northern Command– USNORTHCOM). Dapače, u današnje je vrijeme vrhovni zapovjednik američke vojske za Sjevernu Ameriku uvijek ujedno i zapovjednik NORAD-a. Redovito se radi o američkom generalu s četiri zvjezdice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI