Oskar Schindler – Pravednik među narodima – 1974.

Prema svojoj želji pokopan je u Jeruzalemu, na franjevačkom groblju na brdu Sion. Njegov je grob lako prepoznatljiv po velikoj količini kamenčića koje Židovi tradicionalno ostavljaju na grobovima bliskih osoba.

Oskar Schindler rođen je 1908. godine u njemačkoj obitelji na području današnje Češke. Pristupio je nacističkoj stranci 1939., a profitirao je od njemačke okupacije Poljske nabavivši tvornicu u Krakowu koja je prije pripadala jednom Židovu. Schindler je zapošljavao židovske radnike i, premda je isprva bio orijentiran na stjecanje profita, s vremenom mu je zaštita svojih židovskih zaposlenika postala važnija od zarade. Pretpostavlja se da je spasio između 1.100 i 1.200 Židova od smrti u logorima.

Ponekad je morao davati velike količine novca svojim nacističkim kolegama da ga ne bi spriječili u pomaganju Židovima. Pri kraju rata bio je već osiromašen, pa je nakon rata čak ovisio o židovskim dobrotvorima u preživljavanju. Odselio se u Argentinu, no tamo je doživio bankrot. Vratio se u Njemačku, no ni tamo nije imao poslovnog uspjeha. Umro je siromašan. Prema svojoj želji pokopan je u Jeruzalemu, na franjevačkom groblju na brdu Sion. Njegov je grob lako prepoznatljiv po velikoj količini kamenčića koje Židovi tradicionalno ostavljaju na grobovima bliskih osoba. Proglašen je Pravednikom među narodima.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI